Related Posts with Thumbnails

Edit Photo / Photoshop

January 26, 2010 ·
eKaedah paling senang nak edit gambar guna Photoshop.
Mula-mula buka AdobePhotoshop
then open/pilih gambar yang anda suka. Contoh;

Klik Image-Adjustments-brightness/Contrast
Naikkan color contrast sahaja untuk up kan color dia, kasi smooth & ceria. Ni bukan sahaja nak up kan color tapi ia juga nak nyatakan gambar tu dari kekaburan..hidupkan semula gamba yang malap tu la.

Pastu gunakan Sponge Tools dan select ke semua kawasan yang lain selain dari gamba yang hendak dikekalkan. So kena r hati2 bila sampai ngan sempadan gambar yang kita nak kekalkan tu. besarkan saiz navigator  tu untuk lebih teliti.Select sampai jadi putih yang kita kehendaki bagi area yang tersebut.

And then bereslah kerja kita tu, masukkan je layer font - edit je di layer bagi mengkelabukan capacity serta fill. Hasilnya lebih kurang macam ni la
Pesanan: Hati-hati bila guna sponge tool coz kita kena balancekan selection tu untuk balancekan tone warna hitam & putih, serta nak hasilkan gambar bewarna tu lebih menonjol gitu. Begitu juga dengan sempadan dengan gambar bewarna tu, kecilkan saiz sponge untuk lebih teliti. Ok itu je yang hendak dikongsi. 

Dan lepas baca jangan lupa bagi Satu Kali Klik untuk 
Terima Kasih!

4 comments:

Elle JmDean said...
January 26, 2010 at 3:37 PM  

paham3!!! tengkiuuu... hehe

nabilah_2908 said...
January 26, 2010 at 4:09 PM  

hmm...nk try buat...arahn nmpk simple.. :)

Sendra said...
January 26, 2010 at 4:29 PM  

owhh..camni rupany cara nak blck and white kan backgroun..baru tw dongggg..

Andika Sanjaya said...
February 2, 2010 at 11:14 PM  

Simple but interesting.

MyFriends

Sharing & Caring

Demokrasi adalah Ateisme yang tidak terbatas. Demokrasi adalah hal yang buruk dan bentuk Ateisme yang tertinggi.

Leave Your Words