Related Posts with Thumbnails

Firefox dengan turbo | Firefox with turbo

April 14, 2010 ·


Salam, kali ini nak kongsi bagaimana nak setting firefox dengan sistem turbo pulak. Bukan mesin je boleh taruk turbo, Firefox pun boleh. Ini untuk pengguna yang menggunakan firefox jelah. Ok, follow je arahan di bawah:

1) Taip about: config di address bar Firefox dan tekan Enter.

2) Taip network.http.pipe pada bar carian Filter.

3) Double-click pada  network.http.pipelining untuk menukar kepada true jika belum dilakukan/ditukar.kemudian,

4) Double-click pada network.http.pipelining.maxrequests dan tukar kepada nilai interger 34 serta klik ok.
 
5) Untuk mengaktifkan ciri turbo dalam Firefox kita perlu untuk melakukan secara manual mengikut utamaan.
Right-click di manapun pada halaman dan pilih New dan kemudian pilih Boolean.


6) Masukkan browser.turbo.enabled sebagai nama keutamaan dalam kotak nilai boolean dan klik ok, kemudian set nilai dalam tempat Masukkan nilai Boolean sebagai true.
7) Restart Firefox, dan rasai kelajuan pemindahan laman web, dan membuka tetingkap dengan lebih cepat dari
tabbed windows.

Maklumat:
network.http.pipelining ni adalah satu sistem percepatan teknik eksperimental yang disebut pipelining, yang mempercepat loading halaman web. Browser biasanya menunggu beberapa akuan dari permintaan yang diberikan dari server sebelum menghantar satu sama lain(antara server). Jadi pipelining menghantar beberapa permintaan sekaligus serta tak payah menunggu jawapan/permintaan/akuan satu demi satu.

Jika menggunakan proxy, set network.http.proxy.pipelining kepada true.

network.http.pipelining.maxrequests memberi keutamaan mengawal jumlah maksimum permintaan yang boleh pipelined sekaligus dalam satu-satu masa.

Terasa dah lama tak buat entri.  kali ni buat la sikit. Jadi jika ada mana-mana yang nak mencuba kaedah ini, dipersilakan dan selamat berjaya. Berhati-hati, takut ganggu setting yang lain. Jika bermasalah, macam biasa la, unistall dan install lah semula firefox tu. Ok, Wassalam.

Dan lepas layan jangan lupa bagi Satu Kali Klik untuk 
Terima Kasih!

19 comments:

Cik SHiN~JU said...
April 14, 2010 at 1:11 AM  

salam...
gud info... caya lah :)
thanks 4 sharing...

zulkbo said...
April 14, 2010 at 1:12 AM  

salam..
wahhh..menarik ni..nanti koi cuba
mesti turbo jadinya..he he..terima kasih banyak!!

piewahid said...
April 14, 2010 at 1:39 AM  

t kasih kongsi tips. jazakallah...

Sharinginfoz said...
April 14, 2010 at 6:51 AM  

thanks for the tips. sekarang ni semua org nak cepat kan....

Blogging: RM10,000 Sebulan

Cikgu Cakap Kita Senyap

Miecyber said...
April 14, 2010 at 9:05 AM  

Tips yang sangat berguna...Thanks.

Firefox Mozilla adalah browser pilihan utama saya....

~mama ila~ said...
April 14, 2010 at 12:44 PM  

salam che wie,
koi x bape reti sgt bab2 nie..
nk komen pon x bape pandai ..Bagaimanapun time kasih sbb bkongsi info..Ramai yg nk tau neh mcm zulkbo,cume koi je yg x reti betoi mende2 setting nie..kalo menjahit ke msk ke taula koi..hehe

shadowz said...
April 14, 2010 at 1:09 PM  

che wie... saya da try n okey... hehe... che wie da try lom?

Mazru Majid said...
April 14, 2010 at 1:52 PM  

da cuba...rasa cam laju ckit..

ok tq

SkreMpes! said...
April 14, 2010 at 5:16 PM  

Salam, dah try. Ok juga lah. Aritu try yang lain, pastu try yg ni lak, tgok ok je. baru publish. Thanks all

SkreMpes! said...
April 14, 2010 at 5:21 PM  

To MAMA-ILA: Sede je, ikut je arahan tu, pastu copy & Paste apa yg di suruh tu. itu je. antai mana yg xreti tu, bior keh kabor kan.

Seri Bahasa said...
April 15, 2010 at 12:31 AM  

seri ada guna cara lain tapi tak berapa berkesan. nak cuba cara nie pulak sapa tau dapat membantu sikit.

nak tanya camna nak atasi browser dari jamm. seri selalu buka sampai 8 tabs sekaligus kalau buat blogwalking.

Afzainizam said...
April 15, 2010 at 12:56 PM  

Salam dari kami…
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu… Wow entry yang menarik

Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….

Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara
Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

boleh cuba ni nanti.... thanks

SkreMpes! said...
April 18, 2010 at 12:35 AM  

AZFA: Delete recent history. Try guna sfware sprti CCleaner dll. Try buat error checking. Pastu defrag. Kasi full scan gan Anti virus. Kalau tak ok gak try Format je Window tu, tak pun try Up-kan RAM.

BLOGGER2 Lain: Thanks All

Hakim said...
April 18, 2010 at 3:09 AM  

tq..

azwan said...
April 18, 2010 at 4:08 AM  

salam..
aku dah buat tp dia kata valid url..
knp ek??

SkreMpes! said...
April 18, 2010 at 6:05 PM  

azwan: taip 'about:config' rapat2, xde space.

piewahid said...
April 19, 2010 at 12:10 AM  

singgah layan rozanna/ kashmir stone!

jaya jr said...
April 20, 2010 at 11:10 PM  

wah,besnye info2 cenggni..haha

Kepala Bergetar said...
April 21, 2010 at 11:31 PM  

best, tq, firefox mod bagi turbo

MyFriends

Sharing & Caring

Demokrasi adalah Ateisme yang tidak terbatas. Demokrasi adalah hal yang buruk dan bentuk Ateisme yang tertinggi.

Leave Your Words